Płyta gazowa czy indukcyjna – co wybrać?

Płyty gazowe i indukcyjne różnią się sposobem wytwarzania ciepła. Palniki gazowe podgrzewają płomień gazu, który znajduje się bezpośrednio pod garnkiem lub patelnią. Garnki i patelnie są ogrzewane przez płomień, podobnie jak na otwartym ogniu. Płyty indukcyjne generują ciepło magnetycznie, dzięki elektromagnesowi w palniku, który wytwarza pole magnetyczne poprzez przekształcenie energii elektrycznej w magnetyczną. Garnek lub patelnia umieszczona na palniku jest ogrzewana przez indukcję, co oznacza, że jest ogrzewana przez pole magnetyczne, a nie gorącą powierzchnię.

 

-Podstawowa różnica pomiędzy gazem a indukcją polega na tym, że indukcja ogrzewa tylko dno garnka lub patelni, natomiast gaz ogrzewa dno i boki.

-Gaz ma tendencję do bardziej równomiernego rozprowadzania ciepła w całym garnku lub patelni, natomiast indukcja często tworzy gorące punkty, w których nie ma prądów magnetycznych.

-Ponieważ większa część dna garnka lub patelni jest dobrze ogrzewana, jedzenie gotuje się szybciej.

-Instalacja indukcyjnej płyty grzewczej może być droga, ponieważ wymaga specjalnego naczynia

-Indukcyjne płyty grzewcze często mają mniejsze palniki niż gazowe.

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie https://smartzilla.pl/